tiistai 19. marraskuuta 2013

"We love you, but God loves you even more"

 Suru saapui Ilembulaan eilen, kun ystävämme Alatupela kuoli pitkän kamppailun jälkeen. Alatupela kuului palliative-care hoidon piiriin, ja kävimme Nurse Aidan kanssa hänen luonaan joka toinen päivä. Hautajaiset pidettiin hänen kotikylässään Iguassa koko kylän voimin. Kirkon jälkeen kävelimme pitkänä saattueena hautuumaalle, ja istuidumme puun juurelle kuuntelemaan hautaansiunausta. Musiikki ja rytmit ovat afrikkalaiseen tapaan iso osa seremoniaa. On ihana taas jälleen kerran huomata kuinka iso perhe tämä kylä on.


    Vas. Nurse Aida, Heli, Alatupelan veli, Äiti, sisko, minä, tädit ja enot.


                               
Kaikki vievät perheelle lahjan, ja äidille viedään tavallisesti kanga, johon on kirjoitettu suruvalittelu. Meidän antamassa kangassa luki kutakuinkin näin: "Tulimpenda ila mungu kampenda zaidi yetu sisi", eli "We love you, but God loves you even more". Olin valokuvannut Alatupelaa pari viikkoa sitten, joten käytiin eilen illalla Helin kanssa makambakossa teettämässä kuvat. Oli ihanaa pystyä antaa jotain erityisen tärkeää perheelle. Eihän ihmisillä täällä ole tavallisesti valokuvia itsestään.


Hautaansiunauksen jälkeen kävelimme peltojen läpi Alatupelan kotiin. Meidät otettiin vastaan kunniavieraina ja pääsimme suremaan muun perheen kanssa taloon sisään. Oli sydäntä särkevää istua pienessä majassa ja nähdä Äidin tuskaista itkua. Siinä pienessä huoneessa oli minun laskujeni mukaan meidän lisäksi 32 ihmistä, eli siskot, veljet, enot ja muut lähisukulaiset. Hautajaisissa oli n. 300 henkeä, eli täällä suree kirjaimellisesti koko kylä. Kaikille tarjottiin lämmin ruoka.


                               

Tässä vaiheessa olisi varmaan myös hyvä mainita, että 17.12 klo 10-14 Kokkolan lähetyssopissa on mahdollista tukea palliative care:in, sekä orpokodin toimintaa ostamalla kahvia ja pullaa. Kaikki tuotot menevät lyhentämättömänä perille.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti