keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Enemmän ja vähemmän kootut ajatukset Tansaaniasta

Moni sukulainen on siellä varmasti odotellut että kirjottaisin tänne, ja olen itsekin odotellut pientä inspiraatiota, joten nyt katsotaan kuinka syvälle päähäni päästään.

Olen edelleen aika hämmentynyt tästä valon vähäisyydestä. Muutama viikko sitten istuin terassilla ihmettelemässä auringonnousua, koko aurinkoa kun en ollut nähnyt matkani jälkeen. Höyryävä kahvikuppi kädessä tuijottelin aurinkoa ja kaipailin Tansaanian lämpöä. Jalat visusti tutisten ja kädet kaikin puolin jäässä avasin facebookin ja katselin uutisvirtaa, ja lueskelin useaa "oo ihanaa kun on kevät"-tyyppistä päivitystä. Lumi oli Vaasaan satanut kahta päivää aikaisemmin. No, vaikka aurinkoa katselin, tunsin asuvani luolassa, sillä kello oli 10:45 ja tämä ns. aurinko ei kyllä puskaa korkeammalle ylettynyt, ennen kuin se laski taas. Koin hetkellisen hajoamisen, koska olin paistatellut ekvaattorin alapuolella koko syksyn jouluun saakka. Siinä hetkessä hoksasin ensimmäistä kertaa, että nyt voin hymy huulila muistella kaikkea mahdollista Tansaaniasta haluamatta sinne takaisin niin paljon että sattuu. Olin siihen menessä ollut jotenkin sellaisessa "lähdössä ihan just kohta takaisin"- mielentilassa, enkä oikeen osannut asettua takaisin kotiin. Hyväksyin silloin hetkellisesti, että tämä reissu on nyt ohi, ja tältä osin onkin, mutta nyt kaksi viikkoa myöhemmin tiedän, että ei varmana ole ohi - tämä reissu oli vasta alkua ja tulee päivä jolloin lähden uudelleen.

Olen kertonut lähteväni uudellen lähes jokaiselle joka on kysynyt "no, meinaatko mennä takaisin?", ja lähes jokainen on sanonut, että "hei mää tuun sitten mukaan ens kerralla kun sää lähdet". No, tietenkin, kaikki apu on siellä on tarpeen ja sinne saa mennä ihan kuka vaan. On kuitenkin asioita mitä ei ymmärrä ennen kuin on itse sen kokenut, ja on mahdotonta ymmärtää millainen maa(ilma) se on ellei siellä ole itse ollut. Sen vuoksi olen ajatellut kertoa muutaman asian, jota sinne lähtevän kannattaa miettiä ennen sinne menoa. Ensinnäkin, en lähde reissuun henkilön kanssa, jonka tarkoitusperä on mennä kahdeksi viikoksi valokuvaamaan orpolapsia, jotta voisi postata kuvan itsestään facebookiin. He ovat lapsia, ei koiranpentuja. Leijonia, kirahveja ja muita eläimiä siellä on, jos olet kiinnostunut lähtemään vaikka safarille. Ilembulan lapset ovat kuitenkin ihmisiä, jotka olivat aluksi minulle tuntemattomia nappisilmiä, mutta joista tuli niin uskomattoman rakkaita, että en halua että heitä koetaan nähtävyytenä. Eli jos sinne lähtee, henkilökohtainen näkemykseni on, että Ilembulan orpolapset eivät ole nähtävyys, vaan he ovat äidittömiä ja isättömiä lapsia joilla on hauras sielu. Ihmiset, joilla on aikomuksena tulla sinne safarin jälkeen pariksi päiväksi itseään varten "käväsemään" vaikka kokeakseen millaista on olla Afrikkalaisessa orpokodissa, ovat itseasiassa enemmän haitaksi kuin hyödyksi, minun näkemykseni mukaan. Tai no, olisiko suomalaiselle lapselle hyväksi, jos tarhatäti vaihtuisi joka päivä? Nämä lapset ovat sitä paitsi niin paljon herkempiä, koska he eivät ole tasapainoisia lapsia. He hymyilevät lähes kaikille, joka on tietenkin turistille kivaa, mutta oikeasti se kertoo, että lapsi ei ole kehittänyt itselleen itsesuojeluvaistoa tuntemattomilta. Osa lapsista tarrautuu kaikin voimin kiinni syliin, mikä on turistille hellyyttävää, mutta oikeasti kertoo siitä, että lapsi ei tiedä milloin pääsee seuraavaksi turvallisen ihmisen syliin. He eivät saa tarpeeksi kosketusta, mikä on ihmiselle elintärkeää. Mutta se ei ole mielestäni oikein, että lapsi joutuu hakemaan kosketusta tuntemattomalta turistilta, jolla ei ole aikomusta auttaa tätä lasta oikeasti, vaan kuvata, kuin jotain objektia, näyttääkseen muille kuinka hyvää ihminen on. Jos sinne menee, on siis muistettava missä on ja mitä tekemässä, eikä sinne kannata lähteä viikoksi. 

Toinen asia mitä olen kuullut paljon on "sää oot tehnyt niin tärkeää työtä.". Olen kaikista kehuista kiitollinen, olen vain vähän huono ottamaan kehuja vastaan, koska olen koko elämäni ottanut vastaan kritiikkiä sekä perheeltäni että sellaisilta "Ellan-maanpäälle-palauttajilta", jotka eivät välttämättä minua edes tunne, mutta silti ärsytän heitä jotenkin, kun en ole, enkä ole koskaan ollut hissukka. En voi sille mitään, enkä osaa olla erilainen. Jos teen jotain, teen sen täysillä tai en ollenkaan. Se tunne, kun joku antaa positiivista palautetta sanomatta sen jälkeen "mutta" on todella ihanaa, ja antaa lämpimän tunteen ja hymyn huulille. Miten tämä nyt liittyi tuohon "olet tehnyt tärkeää työtä"- lauseeseen, niin joo, olen saanut tehdä tärkeää työtä, mutta ette voi kuvitellakaan kuinka paljon minä heiltä opin. Kukaan heistä ei pyytänyt minua sinne avuksi, mutta sain auttaa, ja opin heiltä, heidän kulttuuristaan, elämäntavoistaan, arjestaan ja arvoistaan niin uskomattoman paljon. Jos pitäisi valita yksi asia ylitse muiden, niin ehdottomasti heidän positiivinen elämänkatsomus on se, mitä haluaisin kantaa sydämessäni loppuelämäni. Heitä ei kassajonot, bussiaikataulut, ja yleinen odottelu suututa, vaan ihan oikeasti, he nauttivat hetkestä ja ottavat iisisti. Tänään en tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, sillä naapurini piti minulle kiukkuisen palopuheen, koska olin laittanut meidän roskapussin heidän taloyhtiön roskikseen. Tiedän että olin laiska mutta se oli lähempänä, ja siis ihan oikeasti, en yleensä kirjoita kirosanoja, mutta voi vittu. "Tää-on-mun-tää-on-sun-älä-ota-se on mun" on niin syvällä suomalaisten selkärangassa, että jopa roskapöntön jakaminen sattuu, ja voin kertoa että tällaista ei ikinä tapahtuisi Tansaaniassa. Tansaaniassa turhasta ei kitistä, autetaan toisia vaikka ei olisi mitään mistä antaa, ja siis toivoisin, että jokainen masentunut suomalainen adoptoitaisiin kuukaudeksi Tansaanialaiseen perheeseen oppimaan elämän iloa ja valoa.  Sinne lähtevän kannattaa pitää mielessä, että monen asian he taitavat paremmin kuin me, vaikka luulemmekin olevamme parempia kuin muut koska meillä on kaikkea. Jos toista arvostaa, saa itsekin arvostusta, mielummin avoimin mielin oppimaan, kuin opettaamaan, silloin saattaa jopa opettaa jotain vahingossa. 

Yksi asia mikä minua usein huolettaa on Mufindin orvot. Mufinsissa olimme tosiaan vain viikon, enkä samalla lailla ehtinyt tutustua lapsiin. Mikä minua huolettaa on kuitenkin se, että Mufindissa oli todella kova pula vaatteista ja vaipoista, ja koska se on vuorilla, siellä on tosi kylmä auringon laskun jälkeen, eikä taloissa ole lämmitystä. Mufindissa on nykin tyyliin 13 astetta ja sataa. Itse palelin todella paljon siellä iltaisin, joten voin kuvitella kuinka paljon pikkuiset palelevat. Lähetin sinne paketin vaatteita ja vaippoja joita oli tullut ystäviltä ja tutuilta annettavaksi orvoille, ja voin nyt siis kertoa, että 10kg vaate&vaippalähetys on päässyt perille Mufindiin. Osaa pyysin Heliä jakamaan kyläkäyntien yhteydessä tarvitseville ja loput orvoille. Edelleen, jos omistat kestovaippoja, lasten vaatteita, eteenkin pitkähihasia paitoja ja lämpimiä housuja, ja haluat lähettää niitä Tansaanian orpolapsille voit tehdä sen osoitteeseen

LEENA PASANEN
P.O BOX 5
ILEMBULA VIA IRINGA
TANZANIA

Saimme myös paljon pehmoleluja lähetettäväksi, ja lähetän ne seuraavassa paketissa, koska ne eivät nyt mahtuneet mukaan. Priorisoin kuitenkin aina kestovaipat ja pitkähihaiset vaatteet ensimmäisenä lähetettäväksi. Jos sinulla on kestovaippoja joita voit lahjoittaa, voin laittaa ne seuraavassa paketissa menemään. (sähköpostini on ella.vahtiala@novia.fi) Mufindissa lapset kiedotaan muovipussiin, koska vaippoja ei ole tarpeeksi, ja se on todella kurjaa.

Olen kuullut Helin kautta tämän hetkisiä Tansaania-uutisia, ja ehkä osa teistä muistaa pienen Zulea-tytön joka odottaa ihonsiirtoa? Zulean tukijoukoille voin siis kertoa, että koko pään kattavaa haavaa alettiin hoitamaan silloin viikkoa ennen joulua Ilembulan sairaalassa antibioottigeelillä, ja haava alkoi paranemaan vähitellen. Kuvien perusteella se ei Tammikuun alussa näyttänyt ainakaan yhtä pahalta kuin ennen. Ihon siirtoa suunniteltiin, ja haavan paranemisen perusteella lääkäri oli todennut, että se voi jopa parantua siihen kuntoon että ihonsiirto olisi mahdollinen. Siitä täytyi kuitenkin ottaa koepala ja lähettää Mbeyaan tutkittavaksi, jotta tiedetään, että onko siinä jo syöpä vai ei. Vastausta odotellaan lähipäivinä. Zulea sai lähteä kotiin parisen viikkoa sitten, mutta hän sai päivämäärän jolloin pitää tulla takaisin Ilembulaan jatkamaan (toivottavasti) hoitoa.

Nyt tuli syvällistä sanomaa taas niin että oksat pois. Muistakaa, että minun näkemykseni ja ajatukseni ovat vain minun näkemyksiäni, eivät välttämättä "oikeita", kuka lie sen sitten määritteleekään. Tällaisia asioita olen kuitenkin matkan jälkeen pohtinut. Nyt siis yritän ottaa kaiken ilon irti tuosta puskan peittämästä auringosta. Mieheni haluaa sitä piatsi, että minäkin innostun kuntosalitreenaamisesta, joten aijon nyt yrittää innostua 3x viikossa. Ma-ke-pe. Oujees. Sitä ja muuta arjen höpötystä ajattelin bloggailla osoittessa ellsmaj.wordpress.com . Tänne laitan Afrikka-tekstiä ja  kuvia sitten kun on sen aika ;)




4 kommenttia:

  1. Voi ella! Vitsi miten ihana teksti, melkeen olis tullu kuule tippa linssiin jos ois voinu, mutta ei voinu koska mulla on ripsaria, siis ohmygod oikeesti, mut ollaan menossa lodgelle dinnerille, how cool! Nauroin muuten tolle "en oo enkä oo koskaan ollu hissukka" :DDDD

    No mutta anyway haluun sanoa että mullehan tosiaan jäi sillon sama fillis näistä mufindin orvoista, että niillä ei oo vaatteita ja nyyh, mutta nyt oon pikkuhiljaa hoksannut että niillä on vaatteita kaapit täynnä, mutta jostain syystä ne käyttää vaan niitä tiettyjä..... Kestovaippoja ne kyllä siis todellakin tarvii! Ja kylän lapset on kyllä niin onnettomissa vaatteissa, että ne ihan todellakint arvii vaatteita, eli jokaikinen lähetetty vaippa ja vaate ja lelu menee ihan satavarmasti tarpeeseen. Mutta siis ainakin noilla pienillä orvoilla on kyllä vaatteita, joita ei vaan käytetä... Nyt ollaan tosiaan hankittu niille pyyhkeitä, että lasten ei tarvi istua märkänä potalla kylvyn jälkeen, vauvanpeittoja että pissaset peitot voidaan joskus pestä ja tosiaan suurimman osan vaatteista toimitin susanille!

    Mut hei vitsi miten ihanaa kuulla että vihdoinkin oot kunnolla sopeutunu suomeen! Tulipas vammanen kommentti, tosi sekava mut whatever ehkä sää kuitenki ymmärrät mua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ella tästä ja syksynkin blogipäivityksistäsi. Nuo sun ohjeesi ovat erinomaiset. Olet kertonut just olennaiset asiat orpolapsen näkökulmasta ja todellisista tarpeista. On toki hyvä, että sinne hommiin menijä tykkää lapsista ja osaa olla heidän kanssaan, mutta ei sinne nyt voi mennä vain suklaasilmiä ihastelemaan. Ohjeitasi aion jatkossakin ohjata lukemaan, kun joku kysyy, miten sinne pääsee vapaaehtoiseksi.

    Kiitos myös valokuvistasi (Helin blogissakin)! Kiitos myös aivan erityisesti siitä, kun kerroit, miten toimit sen syanoottisen vauvan kanssa toisten paetessa paikalta. Uskon, että tosiaan palaat Tansaniaan. Pääset jatkamaan siitä, mihin nyt jäit. Oppirahoja ei tarvitse enää maksaa. Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
  3. Moi! Kiva kun olet seurannut, ja kiitos kommentista. Hyvä että siellä on joku joka samaistuu ajatuksiini.
    Se syanoottinen vauva oli kyllä niin mysteerinen tapaus! Onneksi kaikki kääntyi hyväksi, vaikka en kyllä tiennyt mistään mitään, vastasyntyneet kun eivät ole millään lailla osaamisaluettani. Näin jälkeenpäin uskon, että kriittisintä vauvan virkoamiseen oli lämpö, joten kuivailu ja syli taisi olla ratkaiseva tekijä, eikä niinkään happi. No, vaikea sanoa kun ei ollut ketään keltä kysyä. Onneksi tein edes jotain oikein :) Kaikkea hyvää sinullekin!

    VastaaPoista
  4. Hei toivottavasti sulle tulee joku sähköposti-ilmotus näistä kommenteista kun et sää tätä kyllä muuten nää. Mutta enivei luin tossa omaa blogiani läpi melkeen kokonaan uudestaan, ja sitten tietty sieltä löyty joku linkki tänne, ja luin tästä postauksesta pari ekaa kappaletta, mutta en jaksanu lukea pidemmälle, siksi että.

    Näköjään tää vajaa kuukausi menee tässä sopeutumisessa. Sulla on tullu jossain tyyliin kolmen viikon kohdalla (?) toi fiilis siitä että tansaniaa voi ajatella ilman kamalaa ikävää ja luopumisen tuskaa. Mulle se tuli tänään! Tai ehkä eilen, mutta tosiaan äsken ku luin mun blogin läpi, ei itkettäny kertaakaan. Oon tänään myös kattonu kuvia ja videoita (joitten olemassaoloa en muistanu!) ja se kaikki on mulle ihan fine! Tietenki mulla on sinne ikävä, mutta ei niin paljon että sattuu.

    Ja vitsi oli ihana lukea tästä postauksesta toi alku, mä tiedän miltä susta tuntus sillon kun oot tota asiaa pohtinut! Ja tiedän että sä ymmärtäisit mua nyt, jos olisit täällä.

    Mutta koska et oo, niin päätinpä sitten kirjottaa kilometrikommentin tänne että kiitos ja anteeks :D

    VastaaPoista